Afval: en morgen dan? Lees alles over recycling!

Afval; En morgen dan?

  • Vandaag bestellen, morgen op de stoep
  • All-in tarieven
  • Ophalen wanneer jij dit doorgeeft

Afvalcontainers bouw- en sloopafval

We hebben containers van 3m³ t/m 40m³ voor bouw- en sloopafval.

Wat mag er wel en niet in een Bouw- en sloopafval container?

Wat mag er in een Bouw- En Sloopafval container?

  • grofvuil - Huisraad
  • Bouw- en sloopafval
  • Steenachtige materialen
  • Papier - plastic
  • Hout
  • Maximaal 5% plafondplaten
  • Maximaal 10% isolatiemateriaal
  • Maximaal 10% gips - gasbeton
  • Maximaal 15% vloerbedekking - zeil - vinyl - pvc

Staat jouw afvalsoort er niet tussen? Bel voor vragen over jouw afvalsoort op het telefoonnummer 088-1001000

Wat mag er niet in een Bouw- En Sloopafval container?

Hieronder tref je een overzicht aan van producten die niet onder bouwafval ingenomen kunnen worden.

Helaas is het onmogelijk om alle soorten afval hier op te sommen. Als je ergens over twijfelt adviseren we je contact met ons op te nemen.

  • Dakleer - rubber - banden
  • Asbest, asbest gelijkend materiaal (zoals bijv. golfplaten)
  • Koelkast - vriezer
  • Chemisch afval - accus's - olie, verfblikken
  • Bielzen - c-hout - verbrand afval
  • Matrassen
  • Bedrijfsafval - etensresten
  • Compost - mest
  • Zand en Grond

Staat jouw afvalsoort er niet tussen? Het is voor ons helaas onmogelijk om alle afvalsoorten op te sommen. Bel voor vragen over jouw afvalsoort op het telefoonnummer 088-1001000

1

Bestel de juiste container

Online of telefonisch, wij leveren de container op de gewenste dag!

2

Binnen 24 uur geplaatst

Afval- en opslagcontainers plaatsen we binnen 24 uur door héél Nederland.

3

Container vullen

Het zware werk is begonnen, het vullen van de container!

4

Wij halen en scheiden jouw afval

Bel of app ons wanneer jij klaar bent en wij komen de container weer ophalen.

Afval; En morgen dan?

Doe vandaag niet wat je tot morgen kunt uitstellen. Mooi is dat. Werk stapelt zich alleen maar op. En uiteindelijk krijg je heus wel die dekselse rekening voor je kiezen!

Voor afval geldt exact hetzelfde. Natuurlijk is het slecht en we gooien het echt wel weg, hoor. Allemaal in dezelfde bak, want dat is gemakkelijker. Waarom al dat scheiden en al die moeite doen als het toch allemaal op één hoop terecht komt? Omdat dat a: niet waar is en omdat je daar b: een belangrijk proces mee verstoort. Dat is een proces dat ‘recycling’ heet. En dat kan niet tot morgen wachten!

Wat is recycling?

Vergeef ons dat we misschien wat denigrerend overkomen door dit nog uit te gaan leggen maar zoveel mensen weigeren zich ermee bezig te houden dat we het toch nog maar eens allemaal op een rijtje gaan zetten. Allereerst gaan we in op de vraag: wat is recycling? In wezen houdt het niets meer of minder in dan het opnieuw gebruiken van materialen. Let wel: ‘opnieuw gebruiken’. Dat is iets anders dan hergebruik, waarin een voorwerp in de huidige vorm opnieuw wordt toegepast. Nee, in dit geval vindt er een verwerking plaats waarmee er van stukken afval iets nieuws wordt geconstrueerd.

Aan dit goed bedoelde fenomeen zit, we geven het maar eerlijk toe, een nadeel. Als verschillende soorten van een grond- of kunststof met elkaar worden gemengd, bijvoorbeeld diverse gradaties van papier of plastic, gaat de kwaliteit van deze nieuwe samenstelling naar beneden. In dit geval spreken we van downcycling.

Waarom recycling?

Dat is misschien nog wel de meest terechte vraag van allemaal. Van veel sceptici krijg je misschien te horen: ‘iets met milieu of zo’. En ja, dat is ook zo. Maar als we het iets meer gaan specificeren, zien we er wellicht ook het belang van in.

Het Meldpunt Verpakkingen weet drie belangrijke redenen te onderscheiden:

  • Grondstoffen: bomen en aardolie zijn kostbaar, dus als we materialen opnieuw kunnen gebruiken, hoeven we niet nodeloos onze natuurlijke hulpbronnen aan te spreken.
  • Voedselproductie: misschien lijkt dit niet direct een connectie te hebben met het onderwerp, maar als er geen fabrieken hoeven te worden gebouwd om spullen te maken die we eigenlijk al hebben, blijft er meer landbouwgrond over om voedsel te verbouwen en dieren te laten grazen.
  • Broeikasgassen: ja, daar hebben we ‘iets met milieu’. Dat broeikasgassen schadelijk zijn en worden opgewekt bij productie van kunstmatige stoffen en dat recycling ervoor zorgt dat dit in veel mindere mate nodig is, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Verdorie, nou hebben we dat toch gedaan!

 

Scheiden

We gaven al aan dat het gemengd weggooien van stoffen leidt tot downcycling. Daarom is het belangrijk om afval zorgvuldig te scheiden. Biologisch afval – GFT – mag dus niet in dezelfde bak als restafval. Bovendien worden plastic en tin – bijvoorbeeld bier- en frisdrankblikjes – sinds 2010 verplicht gescheiden van de rest. Zo bestaan er al drie huishoudelijke afvalstromen binnen je eigen huishouden.

Of nee, vijf! We hadden glas immers nog niet meegerekend. Dat deponeer je toch ook in de glasbak? Al is het maar om de praktische reden dat afvalzakken anders te zwaar worden en kunnen gaan scheuren als er gebroken glas in zit.

Om het rijtje af te maken wordt er dagelijks een enorme hoeveelheid papier weggegooid. Zonde, maar nodig. Van opgehaald oud papier wordt kringlooppapier gemaakt. Daar maakt men dan onder andere weer posters, folders en toiletpapier van. Om niet onnodig papier weg te hoeven gooien, kun je ervoor kiezen om bij je gemeente een brievenbussticker aan te vragen waarmee je aangeeft dat je geen ongeadresseerd reclamewerk wilt ontvangen.

 

Andere stromen

Dat gezegd hebbende, dit zijn de vijf – GFT, plastic, glas, papier en restafval – waar je nagenoeg dagelijks mee te maken krijgt.

Iets anders is het wanneer een apparaat stuk gaat. Dit kan van alles zijn, van een lamp tot een televisie en van een staafmixer tot een hometrainer. Om ervoor te zorgen dat deze juist worden verwerkt, bestaat de verwijderingsbijdrage die we betalen. Dit betekent dat winkels verplicht zijn om je oude apparaat kosteloos in te nemen als het stuk is en je een vervanging gaat kopen. Ook batterijen hebben overigens hun eigen bak, vaak te vinden in supermarkten en andere winkels.

Wil je van een elektrisch apparaat af dat nog functioneert? Breng het dan naar de kringloopwinkel en maak er iemand blij mee!

 

Concluderend

Eerlijk, we zijn absoluut niet dol op cliché’s of onze lezers betuttelen, maar als dat vereist is om ons punt te maken, dan doen we dat: als je je afval vandaag netjes scheidt, bouw je mee aan de betere wereld van morgen. Duidelijk toch?

Dus, nu weet je het. Deponeer netjes ieder stuk afval in de daarvoor bestemde afvalbak om samen te zorgen voor een beter milieu, zowel vandaag als morgen!